Press "Enter" to skip to content

Коли консервація може бути небезпечною: що потрібно знати про ботулізм?

Незважаючи на активний розвиток медицини, деякі інфекційні хвороби загрожують людям і сьогодні. Одним із таких небезпечних захворювань, яке може закінчитися летальним кінцем, є ботулізм. Що це за інфекція? Чим вона викликається? У яких формах вона протікає? Як лікувати цю патологію? Спробуємо розібратися.

Історична довідка

Термін “ботулізм” походить від латинського слова “botulus” (у перекладі – ковбаса). Приводом для вибору такої назви, на думку фахівців, стало масове отруєння кров’яною ковбасою наприкінці 18 століття в Німеччині. В Україні аж до початку 20 століття хворобу з характерною симптоматикою називали «іхтіїзм», пов’язуючи з ним усі отруєння солоною та копченою рибою.

Вперше докладно описав симптоми та шляхи поширення захворювання у 1820 році санітарний лікар Ю. Кернер, якого прозвали «хрещеним батьком» досліджень ботулінічного токсину. Саме він припустив біологічне походження цього токсину на підставі подібності його дії з дією атропіну та зміїної отрути. А наприкінці 19 століття бельгійський мікробіолог Е. Ван-Ерменгем виділив збудник інфекції із залишків шинки та трупного матеріалу загиблого хворого.

Хто він цей грізний мікроб?

Збудником ботулізму є грампозитивна паличка Clostridium botulinum, що виділяє токсин, який визначає клінічну картину захворювання.

Розрізняють вегетативні форми бактерії та суперечки («дрімають» форми). Вегетативні форми слабо стійкі у навколишньому середовищі, чого не скажеш про суперечки – вони не гинуть навіть у процесі багатогодинного кип’ятіння, дезінфекції, висушування, ультрафіолетового опромінення.

Клостридії ботулізму населяють кишечник багатьох тварин і ґрунт, в який вони потрапляють з випорожненнями та живуть у ній протягом тривалого часу. Суперечки збудника можуть опинитися на овочах та фруктах, забруднених ґрунтом або фекаліями.

Особливістю цих бактерій є активне розмноження за відсутності кисню із виробленням специфічного токсину, який уражає нервову систему.

Як можна заразитися ботулізмом?

Один із шляхів зараження – прийом їжі, що містить збудник інфекції. Вживання яких продуктів призводить до ботулізму? Ботулотоксин може бути виявлений практично в будь-якій консервації, тобто потенційна небезпека криється у всіляких її видах (рибні та м’ясні консерви, заготівлі з овочів, фруктів, грибів), якщо інгредієнти були погано вимиті або недостатньо простерилізовані. Реєструвались випадки зараження ботулізмом при вживанні меду.

Серйозною проблемою є те, що ботулотоксин неможливо визначити за смаком, кольором та запахом консервів. Зараження ботулізмом від подібної продукції промислового виробництва відбувається набагато рідше, проте також можливе.

Інший шлях попадання ботулінової палички в організм людини – через пошкоджені шкірні та слизові оболонки. Токсин, що виробляється мікроорганізмами, всмоктується до крові та викликає інтоксикацію. Саме тому слід попереджати попадання збудника в рани і надавати їх спеціальної медичної обробки.

Як виявляється ботулізм?

При вживанні обсіменені бактерією продуктів перші ознаки захворювання з’являються через 18-24 години. У дітей хвороба розвивається стрімкіше: симптоми ботулізму можуть виявитися вже через 4-6 годин після прийому їжі.

Ботулізм у людей протікає з ураженням нервової системи на кшталт псевдопаралічів. На відміну від істинного паралічу у своїй немає анатомічного ушкодження нервових структур.

Ранніми типовими ознаками зараження ботулізмом є травна дисфункція (сухість у роті, біль у животі, блювання, пронос) поряд з порушенням зору. Хворі відзначають ослаблення гостроти зору, двоїння предметів, туман перед очима. Одночасно з очними симптомами з’являються порушення ковтання та мови – осиплість, невиразний голос, змащене мовлення, поперхування.

Якщо хвороба прогресує, у пацієнтів розвивається сильна загальна слабкість, параліч кінцівок, дихальних м’язів.

Як лікувати ботулізм?

Лікування полягає у наданні медичної допомоги у перші години виявлення інфекції – це запорука повного та швидкого відновлення пацієнта. Тому пацієнтів із підозрою на ботулізм негайно госпіталізують до інфекційної лікарні.

Для нейтралізації ботулотоксину застосовують лікувальні протиботулінічні сироватки. Крім того, проводять спеціальну терапію для боротьби з інтоксикацією. При розвитку ускладнень у вигляді розладу дихання вдаються до гіпербаричної оксигенації (лікування киснем під підвищеним тиском) та штучної вентиляції легень. У разі порушення ковтання пацієнтам забезпечують зондове харчування.

Будьте пильні! Дотримуйтесь правил обробки, зберігання та консервування продуктів у домашніх умовах.

Новини партнерів

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі