Press "Enter" to skip to content

Кращі рецепти домашньої шаурми

Шаурма (або як її часто називають на західний манер «шаверма») чомусь набула статусу фастфуду, але це корисна і поживна страва. Це рулет з лаваша з начинкою, якою можна використовувати будь-який продукт. Найпопулярніше поєднання – приготоване на вертикальному грилі м’ясо (яловичина, свинина, баранина) та овочі, можна використовувати курку чи індичку. У домашніх умовах цілком можна обійтися сковородою, багатим асортиментом начинок та соусів.

Секрет смачної домашньої шаурми – свіжі стиглі овочі, ретельно обсмажене м’ясо, щільно згорнутий лист лаваша.

Класична домашня шаурма

Інгредієнти:

  • м’ясо або змішаний м’ясний фарш (яловичина, свинина) – 560 г;
  • невеликі помідори – 5 прим.;
  • свіжі чи мариновані огірки – 3 шт.;
  • сир напівтвердий – 320 г;
  • ріпчаста цибуля;
  • часник – 5 зубчиків;
  • майонез – 140 г;
  • кріп або петрушка, інша зелень до смаку.

Лаваш можна приготувати самостійно або купити готовий.

Приготування:

  1. Дрібно нарізане м’ясо чи фарш обсмажується на середньому вогні 7 хв. Додати улюблені спеції, добре перемішати, зняти з вогню.
  2. Очищену цибулю нарізати соломкою, помідори та огірки кухлями. Сир натерти на дрібній тертці.
  3. З’єднати майонез із пропущеним через прес часником та рубаною зеленню, добре перемішати.
  4. Лаваш промазати соусом, викласти спочатку помідори та огірки, посипати половиною сиру, викласти готовий фарш, знову сир та соус.
  5. Обережно сформувати рулет і поставити в холодильник на півгодини просочитися.

Замість фаршу можна використовувати відварену та дрібно нарубану курячу грудку, фарш із м’яса птиці, субпродукти. За бажанням можна додати натерту на корейській тертці моркву, нарізану дрібною соломкою солодкий перець або білокачанну капусту, картопля, гриби, маринована або зелена цибуля, кетчуп. У обсмажений фарш можна розбити 1-2 яйця і добре перемішати. Для гострої шаверми використовуйте гірчицю та мелений чорний чи червоний перець.

Домашня шаурма зі свинини
Домашня шаурма зі свинини

Шаурма по-домашньому з рибою

Для цього страви можна використовувати відварене або обсмажене філе риби, засолювання червоної риби або будь-які консерви. Яйця та сир нададуть страві особливого смаку.

Інгредієнти на 3 порції:

  • банку рибних консервів, наприклад, сардини в олії;
  • яйце – 2 шт.;
  • сир – 80 г;
  • невеликі солоні огірки – 2 шт.;
  • свіжа капуста – 150 г;
  • невелика цибулина;
  • морква – 1 шт.;
  • вершки – 6 ст. л.;
  • гірчиця – 1 ст. л.;
  • спеції та зелень, масло для обсмажування овочів.

Приготування:

  1. Капусту дрібно нашаткувати, посолити, поперчити.
  2. Злити масло з консервів, розім’яти рибу виделкою, додати капусту.
  3. Цибулю та моркву обсмажити на сковороді, додати злиту з консервів рідину, перемішати та зняти з вогню.
  4. Відварити яйця, дрібно нарізати їх і додати до рибної маси.
  5. Нарізати огірки.
  6. Змішати вершки з гірчицею та рубаною зеленню, додати спеції.
  7. Змастити лаваш соусом, вкласти рибну суміш, потім обсмажені овочі, солоний огірок, посипати тертим сиром.
Шаурма із червоною рибою
Шаурма із червоною рибою

Пісна шаурма зі шпинатом

У домашніх умовах можна приготувати не тільки класичну м’ясну, а й вегетаріанську шаверму – наприклад, на основі шпинату та інших овочів.

Інгредієнти на 2 порції:

  • шпинат – 250 г; огірок;
  • помідор;
  • пучок коріандру;
  • пісні вершки/сметану – 50 г;
  • веганський сир – 100 г;
  • перець, сіль, часник та інші спеції за смаком.

Приготування:

  1. Подрібнити шпинат, додати сіль та перець, помістити в мікрохвильову піч на 5-7 хвилин при середній потужності.
  2. Нарізати огірок та помідор, дрібно порубати коріандр, сир розім’яти.
  3. Змішати вершки з подрібненим часником, сіллю та перцем.
  4. На змащений соусом лаваш викласти шпинат і сир, потім розкласти овочі і сир, що залишився.
  5. Загорнути начинку в закритий рулет і обсмажити на сухій сковороді.
Домашня пісна шаурма
Домашня пісна шаурма

Домашня шаурма – дуже варіативна страва. До основного інгредієнта додають свіжі та відварені овочі, гриби, яйця, сир. Особливе місце займають соуси, що надають страві смаку та соковитості. Для їхнього приготування використовуються майонез, вершки, кетчуп, гірчиця. Додаються різні спеції та трави. Результат незмінно виходить смачним та ситним!

Новини партнерів

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі