Press "Enter" to skip to content
Вегетаріанська ковбаса

Що таке вегетаріанська ковбаса: користь та шкода

Останнім часом все більше людей відмовляється від вживання їжі тваринного походження. Але на перших етапах вегетаріанства часто виникають складності, чим урізноманітнити раціон. Добре, що сучасна харчова промисловість надає досить широкий вибір продукції спеціально для вегетеріанців та веганів.

Популярним варіантом вважається вегетаріанська ковбаса, яка виступає гідною альтернативою класичному м’ясному варіанту. Це натуральний та смачний продукт з великою кількістю поживних речовин.

Особливості продукту

Вегетаріанська ковбаса створена на рослинній основі та за смаковими якостями максимально наближена до продукту з тваринної сировини. Є сорти, які практично неможливо відрізнити від м’ясного варіанту за смаком, зовнішнім виглядом, текстурою та ароматом. Але в більшості випадків це лише якісна імітація, яка найчастіше відрізняється за консистенцією. Проте західні вегетаріанці зазначають, що саме українська продукція є однією з найкращих у світі. Найближче ознайомитися з асортиментом можна на цій сторінці – panivegan.com.

Ми звикли, що ковбаса – це той продукт, який входить до раціону з самого дитинства. Навіть після відмови від м’яса багато вегетаріанців нудьгують саме за ковбасними виробами. Рослинні аналоги дозволяють вирішити проблему та полегшити перехід від їжі тваринного походження. Такий продукт може стати цікавим інгредієнтом піци, салатів та холодних супів.

Рослинні ковбаси бувають двох видів:

  • вегетаріанські – не містять м’яса, але можуть містити молочну продукцію.
  • веганські – не містять у своєму складі жодних компонентів тваринного походження.

При цьому асортимент вражає: копчені, варені, паштетні, сервелат, зеленець або суджук.

З чого виготовляють рослинні ковбаси?

Головним продуктом у складі виступає рослинний білок. В основу вегетаріанської ковбаси можуть входити такі інгредієнти:

  • соя, пшениця, горох, квасоля, нут або сочевиця.
  • кокосова, оливкова або соняшникова олія.
  • сік чи пюре буряків.
  • спеції: чорний перець, паприка, коріандр, сіль.
  • картопляний або кукурудзяний крохмаль.

В якості підсилювачів смаку до складу додають такі компоненти:

  • цибуля, часник, оливки, гриби, водорості або селера.
  • тофу, сухе молоко чи сири.

Всі ці інгредієнти дозволяють добитися неймовірних смакових якостей.

Користь та шкода вегетаріанської ковбаси

Проведені дослідження доводять, що рослинний аналог багатий на білки та клітковину, що покращує процес травлення. При цьому у складі відсутні консерванти, нітрати, стабілізатори, насичені жири та ароматизатори.

Продукт також містить на вітаміни групи В, біотин, токоферол, аскорбінову та нікотинову кислоти. Крім того, мінерали представлені магнієм, фтором, йодом, залізом, марганцем, селеном, цинком, хромом і сіркою. Потужна комбінація поживних речовин забезпечує вражаючий ефект на здоров’я людини.

Доведено, що регулярне вживання вегетаріанської ковбаси має такий вплив:

  • зміцнює судини та підтримує роботу серцевого м’яза;
  • нормалізує процес травлення та усуває негативні симптоми ШКТ;
  • прискорює метаболічні процеси;
  • підвищує захисні механізми імунної системи;
  • продукт стимулює зниження рівня глюкози та холестерину.

Що ж до негативних впливів їх практично немає. Єдине, що виробники іноді додають більше солі, щоб продовжити термін придатності. Також можуть додаватися не завжди натуральні підсилювачі смаку та ароматизатори, тому треба уважно читати склад на пакуванні.

Загалом можна сказати, що рослинна ковбаса практично не поступається м’ясній продукції по смаку. При цьому споживач отримує лише сприятливий вплив.

Новини партнерів

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі