Press "Enter" to skip to content

Цукрозамінник: шкода чи користь?

Коли ми приймаємо рішення долучитися до здорового способу життя, постає дуже просте питання про те, чим підсолоджувати чай чи каву. Не всім подобаються прісні напої. Якщо ми не хочемо відмовлятися від солодощів та випічки, доводиться також думати, з чим краще готувати корисні десерти. Мед-продукт на любителя, до того ж у деяких він викликає алергію, а діабетикам його і зовсім слід виключити з раціону. Штучні підсолоджувачі вважаються шкідливими, а оскільки у них зіпсувалася репутація, то багато хто боїться пробувати ці добавки. Як вибрати цукрозамінник, щоб він був повноцінною заміною цукру і не заподіяв шкоди здоров’ю? Чи так небезпечні цукрозамінники або це черговий міф, який вимагає розвінчування? Про це ми і поговоримо сьогодні.

Чи є заміна цукру?

Існує два види продуктів, які використовують замість цукру, — натуральні цукрозамінники, до яких відносяться глюкоза, фруктоза, стевія, сорбіт, ксиліт, гліциризин, і штучні підсолоджувачі — цикламат, аспартам, сукралоза і тауматин. Цукрозамінники повільніше засвоюються, тому поступово підвищують рівень глюкози в крові. Користь цукрозамінника для людей, які страждають діабетом, очевидна. Природно, ніякої небезпеки для здоров’я вони не представляють, особливо якщо знати міру.

Підсолоджувачі-синтетичні речовини, які створені в лабораторних умовах, вони взагалі не беруть участь в обміні речовин. При цьому потрібно дотримуватися денну дозування, зазначену на упаковці. Навіть цукор рекомендують обмежувати, що вже говорити про підсолоджувачі!

Важко сказати, який цукрозамінник краще. Напевно, все залежить від ваших смакових уподобань і стану здоров’я.

Цукор від природи

Не всі знають, з чого роблять цукрозамінники. Це рослинні продукти, солодкі за смаком і такі ж калорійні, як цукор. Фруктозу отримують з овочів, фруктів і ягід, і вона в півтора рази солодше цукру. Сорбіт міститься в плодах горобини, в глоді, яблуках, абрикосах і морських водоростях. Правда, ця речовина не дуже солодке, тому його оцінять ті, хто не любить нудотність, а вважає за краще помірне підсолоджування.

П’ятиатомний спирт ксиліт отримують з полуниці, малини, кукурудзи, лушпиння бавовни і березового соку, а листя стевії переробляють в стевіозид, який теж набагато солодше цукру. При цьому калорійність цукрозамінника майже в два рази менше. Глюкоза зустрічається в ягідних і фруктових соках, але найвища концентрація — у виноградному соку. Є ще одна харчова добавка, що замінює цукор. Це гліциризин, ще один нешкідливий цукрозамінник, що міститься в корені солодки і бобових. Він зміцнює імунітет і має протизапальні властивості.

Цукор з пробірки

Оскільки штучні підсолоджувачі отримані синтетичним шляхом, вони мають нульову калорійність. Їх також не можна піддавати тепловій обробці, оскільки вони розпадаються на окремі хімічні елементи, вплив яких на організм абсолютно непередбачувано.

До складу цукрозамінника аспартама входять амінокислоти, а по солодощі він перевищує цукор в 200 разів. Його дозволено використовувати в харчуванні дітей і вагітних жінок, оскільки численні дослідження і тестування на тваринах підтвердили нешкідливість цієї харчової добавки.

Сукралоза солодше цукру в 600 разів, а цикламат натрію — всього в 30 разів.

“Існують певні допустимі дозування цих речовин, які не варто перевищувати, щоб не було проблем зі здоров’ям. При цьому не варто вірити страшилкам про те, що від синтетичних підсолоджувачів буває рак, безпліддя та інші важкі хвороби. Повірте, якби від цих добавок був насправді якийсь шкоду, їх би давно заборонили у всьому світі. Мільйони людей вживають замінники цукру, і ще ніхто не постраждав!”- Лікар Оксана Борисова

Як сказав американський дієтолог і професор Карлхеінз Шмідт “якби ті ж самі суворі стандарти безпеки, які застосовуються до підсолоджувачів, були б застосовані до цукру, то його давно б заборонили для харчування”. З цим важко не погодитися…

Цукрозамінники: шкода або користь

Незважаючи на чутки про можливу шкоду замінників цукру, лікарі вважають трохи інакше.

«Вживання фруктози замість цукру знижує ймовірність карієсу, а її тонізуючі властивості давно використовують спортсмени і люди розумової праці, — розповідає лікар-дієтолог Ігор Борисенко. – Глюкоза наповнює клітини енергією, нормалізує роботу серця, живить мозок і підвищує стресостійкість. Сорбіт активно виводить з організму жовч, відновлює зубну емаль, знімає запальні процеси в печінці і нирках, заспокоює кишечник і шлунок, виводить з організму токсини. Є серед цукрозамінників продукт, який дозволений для вагітних, – це Ксиліт. Справа в тому, що він захищає плід від стрептокока. Крім того, Ксиліт зміцнює кістки, що особливо актуально для літніх людей. Що стосується користі і шкоди стевії, то ця рослина запобігає печію, очищає шкіру від прищів і знижує тягу до жирної їжі, а ще знижує тиск, тому гіпотонікам слід бути обережними. Цей підсолоджувач-найпопулярніший серед тих, що худнуть».

Від фруктози товстіють?

Деякі люди вважають, що якщо замінник цукру отриманий з рослин і рекомендований для дієтичного харчування, то його можна поглинати у великих кількостях. Це ще один міф, який потребує викриття. У великих дозах фруктоза, Ксиліт та інші натуральні підсолоджувачі в організмі перетворюються на жир. Якщо є занадто багато діабетичних солодощів, можна набрати вагу точно так же, як на звичайному цукрі.

Зловживаючи синтетичними підсолоджувачами, можна легко поправитися і знаєте чому? Людина, яка їсть звичайний десерт, швидше відчуває насичення, ніж той, хто насолоджується «пустушкою». Другому їдцю складніше отримати задоволення, тому у нього більше шансів переїсти. Порівняйте самі: що смачніше-торт з кондитерської або низькокалорійний і напевно знежирений пудинг? Навіть якщо з’їсти п’ять порцій дієтичного десерту, швидше за все, залишиться почуття незадоволеності.

Напевно у вас розвіялися всі сумніви, чи можна додавати цукрозамінник в чай або каву і який цукрозамінник самий нешкідливий. Якщо ви хочете не тільки знизити рівень цукру в крові, але і схуднути, використовуйте, наприклад, аспартам. А якщо вам худнути не треба, але ви боїтеся діабету, включіть в раціон фруктозу. Пробуйте – і так ви знайдете свій продукт!

Цікавий факт

Перший підсолоджувач-сахарин – був отриманий в кінці XIX століття. Він в 300 разів солодше цукру, тому його потрібно розводити в пропорції 1:100 000. Поштовхом до винаходу цієї речовини стали світові війни, коли цукор був надзвичайно дорогий. Сахарин виводиться з організму в своєму початковому вигляді, тому він абсолютно нешкідливий.

Новини партнерів

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі