Press "Enter" to skip to content

Як зварити борщ насичено-червоного, а не оранжевого кольору

Борщ входить до списку улюблених страв багатьох людей. На жаль, далеко не у всіх господарок виходить його приготувати за всіма правилами, щоб у каструлі виявилося блюдо насичено-червоного кольору.

Буряк усьому голова

Щоб зрозуміти, як приготувати червоний борщ, необхідно скласти список компонентів, що впливають на колір страви. На першому місці, звичайно, буряк. Для борщу слід брати овоч насичено-бордового кольору з темними прожилками. Зверніть увагу, що буряк не можна класти в сирий бульйон, інакше вона втратить свій гарний відтінок і не зможе віддати його майбутній страві. Саме тому заведіть звичку гасити овоч окремо. Нарізайте його соломкою, трохи обсмажуйте на сковороді, змащеній олією, з додаванням цукру та томатної пасти. Потім додайте невелику кількість води і тушкуйте під закритою кришкою. Кислота, що входить до складу томатів, допоможе зберегти колір буряків, а цукор трохи приглушить кислинку пасти, посиливши натуральну насолоду овочів.

Можете скористатися іншим способом приготування буряків – зваріть або запікайте його. Ви могли не знати, але коренеплід завжди готують повністю – зрізати верхівку і корінець не потрібно, інакше з овочів вийдуть усі соки. Молоді плоди невеликого розміру варяться близько 30 хвилин, а ось старі та великі – понад півтори години. Якщо запікатимете буряк, загорніть його попередньо у фольгу, встановіть температуру 180 градусів і відправте в духовку приблизно на годину. Перш ніж покласти овоч у каструлю до інших інгредієнтів, його потрібно очистити і натерти на тертці (можна нарізати ножем). Закладати буряк у борщ слід на останніх хвилинах. П”яти хвилин вистачить для того, щоб смаки компонентів поєдналися, і потім можна буде вимикати борщ.

Лимонний сік до борщу
Лимонний сік до борщу

Ще кілька хитрощів

  • Додайте кислоту. У попередньому пункті ми згадували томатну пасту, яка містить кислоту і додається до буряків, коли овоч пасерується на сковороді. Однак це не єдиний продукт, який може допомогти. Для збереження кольору борщу також підійде винний або яблучний оцет, яким потрібно збризкати буряк перед тим, як обсмажувати його, і лимонний сік – його додають на початку процесу приготування коренеплоду.
  • Підпекти овочі. Колір готового борщу буде набагато яскравішим і насиченішим, якщо він варитиметься не з сирими, а з підпеченими овочами. Для цього цибуля, морква та інші коренеплоди, які потрібні вам за рецептом, слід розрізати навпіл, покласти рівним зрізом на попередньо розігріту сковороду, і підпекти, доки не з”являться виразні палиці. Дно сковороди нічим змащувати не треба, воно має бути сухим.
  • Покладіть журавлину – додати бульйону трохи кислоти і яскравого кольору зможе журавлина. Візьміть 200 грамів журавлини, розтовчіть їх у ступці або за допомогою картоплем”ялки, вичавте сік і влийте його в борщ за п”ять хвилин до закінчення процесу варіння.
рецепт борщу
Рецепт борщу

Бонус: рецепт борщу

Для приготування борщу із запеченим буряком вам знадобиться:

  • 500 г яловичини з кістками;
  • 200 г білокачанної капусти;
  • одна головка білої цибулі;
  • два буряки;
  • п’ять картоплин;
  • одна морква;
  • три зубчики часнику;
  • зелень за смаком (кріп, петрушка);
  • консервовані помідори до смаку;
  • два лаврові листи
  • 12 штук чорного перцю горошком;
  • сіль за смаком.

Для початку потрібно приготувати яловичий бульйон. Налийте в каструлю три літри холодної води, покладіть цибулину та м”ясо. Доведіть на середньому вогні до кипіння, потім зменшіть вогонь та додайте спеції: сіль, чорний перець горошком, лавровий лист. Не накривайте кришку кришкою, щоб не пропустити початок появи піни. Її потрібно знімати постійно, інакше бульйон вийде каламутним. М”ясо слід варити близько півтори-двої години – коли воно почне відставати від кістки, бульйон можна буде вимикати і проціджувати. Дістаньте м”ясо, наріжте невеликими шматочками його потрібно буде в кінці додати в борщ.

Поки готуватиметься м”ясо, можете запекти буряк. Добре вимийте її, змастіть оливковою олією, загорніть у фольгу (краще два шари) і відправте в духовку. Запікайте до готовності при температурі 200 градусів – залежно від потужності духовки та розміру буряків може знадобитися 60-90 хвилин. Перед тим, як діставати овоч, проткніть його сірником або зубочисткою.

Подрібніть овочі: капусту наріжте, картопля наріжте кубиками, цибуля – півкільцями, моркву натріть на тертці. Розігрійте сковороду на плиту, змастіть дно олією і обсмажте овочі. Спочатку покладіть цибулю, дочекайтеся доки вона стане золотистою, і додайте моркву. Покладіть у сковороду томати у власному соку (зазвичай в упаковці вони вже нарізані) та протушкуйте інгредієнти.

У готовий бульйон додайте картоплю, доведіть до кипіння, а потім покладіть м”ясо. Варіть вміст каструлі три-чотири хвилини, після чого додайте нашатковану капусту. Знову доведіть до кипіння, прикрутіть вогонь та варіть чверть години. Після закінчення часу перекладіть в каструлю овочі зі сковороди та часник, видавлений через прес. Запечені буряки наріжте соломкою або натріть на тертці і теж покладіть у борщ, приблизно за п”ять хвилин до закінчення процесу варіння. В кінці додайте дрібно нарізану зелень, сіль та перець за смаком. Вимкніть плиту і дайте борщу кілька годин настоятися. Подавайте першу страву разом зі сметаною та пампушками з часником.

Новини партнерів

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі